За Нас

Наши стории

20

Септември 2022

СОВЕТИ ЗА ДОБАР ВИД

Можете да си помогнете да го зачувате вашиот вид со тоа што ќе се посветите многу повеќе на здравиот начин на живот.

Повеќе

12

Септември 2022

МАЛИ ПРОБЛЕМИ СО ВИДOT

Секој проблем поврзан со окото, иако можеби се смета дека е мал, најдобро е да биде третиран навремено, со цел да не прерасне во поголем проблем кој можеби нема да може да се надмине.

Повеќе

07

Јули 2022

АНТИ-ВЕГФ

Три прашања и одговори со д-р Горан Иванов на тема: анти-вегф.

Повеќе

29

Јуни 2022

АБЛАЦИЈА

Три прашања и одговори со д-р Билјана Ивановска Аџиевска на тема: аблација.

Повеќе

23

Јуни 2022

ВИТРЕКТОМИЈА

Три прашања и одговори со д-р Виолета Бучковска на тема: витректомија.

Повеќе

30

Септември 2021

ГЛАУКОМ

Глаукомот е втора најчеста причина за појава на слепило во светот. Затоа, редовните очни прегледи се есенцијални за раното откривање на глаукомот.

Повеќе

01

Јули 2021

ПРОЛЕТНИ АЛЕРГИИ НА ОЧИТЕ

Црвеното око предизвикано од вируси и бактерии може лесно да се пренесе од човек на човек, но не претставува сериозен здравствен ризик, ако се дијагностицира навремено.

Повеќе

09

Август 2020

Д-Р ЃОРЃИОСКИ: АМЕБЕН КЕРАТИТИС

Во летните денови треба да се знае дека пливачите кои се носители на контактни леќи се најризична група за добивање на ова заболување (доколку се капат со контактните леќи).

Повеќе

21

Април 2020

ТОЧКИ, СЕНКИ И „МУШИЧКИ“ ВО ОЧИТЕ

Голем број луѓе можат да приметат мали точки во видното поле, кои се придвижуваат со движењето на очите и особено се воочливи кога гледаме во нешто светло, како на пример бел лист, бел ѕид или сино небо.…

Повеќе

14

Април 2020

КРАТКОВИДОСТ КАЈ ДЕЦАТА

Се препорачува децата што поминуваат многу време пред компјутер или други електронски уреди да направат пауза од 20 секунди на секои 20 минути, при што ќе гледаат во далечен предмет.

Повеќе

07

Ноември 2019

ГОЛЕМА ЕДУКАТИВНА СРЕДБА НА ДЕНИЦА И ВИА ФАРМ

По повод светскиот ден на дијабетот, на 14.11.2019, од 12 до 15 часот, во ВИА Фарм 7, во Охрид, д-р Сашо Ѓорѓиоски ќе одржи презентација проследена со совети за влијанието на дијабетот врз очното здравје.…

Повеќе

14

Октомври 2019

ИНТРАВИТРЕАЛНИ ИНЈЕКЦИИ

Најчести заболувања, каде интравитреалните инјекции претставуваат основна терапија, согласно современите ставови и препораки се: сенилната макуларна дегенерација, дијабетичната ретинопатија и ретиналните…

Повеќе

10

Октомври 2019

СВЕТСКИ ДЕН НА ВИДОТ

Специјалната очна болниоца „Деница“ на своите пациенти, како и на сите офталмолози и останатиот медицински персонал во Македонија

Повеќе

03

Октомври 2019

ИНТЕРВЈУ НА Д-Р ВИОЛЕТА БУЧКОВСКА ЗА МИА

Д-р Виолета Бучковска е офталмолог и медицински директор на очната болница „Деница”. Својата кариера ја започнала на Клиниката за очни болести пред повеќе од дваесетина години. Во интервјуто за МИА д-р…

Повеќе

01

Јули 2019

УЛОГАТА НА ВИТАМИНИТЕ ЗА ДОБРИОТ ВИД

Балансирана исхрана со секојдневен внес на свежо овошје, зеленчук, житарки, протеини и здрави масти или земање на соодветни суплементи обезбедуваат не само добар вид и здрави очи туку имаат позитивно…

Повеќе

18

Мај 2019

БЕСПЛАТНИ ОЧНИ ПРЕГЛЕДИ НА ДЕЦА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ

Асоцијацијата за правата на деца и младинци со посебни потреби „Ластовица“, лајонс клуб „Вардар“ и Специјалната очна болница „Деница“, денеска, организираа бесплатни очни прегледи на дечиња со посебни…

Повеќе

15

Мај 2019

ДВЕ ГОДИНИ ДЕНИЦА

Пред 2 години, цврсто решени да создадеме Болница која во целост ќе ги применува највисоките офталмолошки стандарди, ја основавме Деница.

Повеќе

12

Април 2019

МАТНИНИ ВО СТАКЛЕСТОТО ТЕЛО

Запомнете дека ненадејното појавување на значителен број очни матнини (опацитети), особено ако се придружени со трепкања, заблеснувања или светлечки сензации, може да укажуваат на аблација, ретинално…

Повеќе

04

март 2019

ЗАШТИТА НА ОЧИ ОД ПРОЛЕТНОТО СОНЦЕ

На кој начин да ги заштитите очите и какви очила за сонце да изберете дознавате од интервјуто за Точка со д-р Сашо Ѓорѓиоски, офталмолог од специјалната очна болница „Деница“.

Повеќе

28

Јануари 2019

КАКО ДА ЈА ПОБЕДИТЕ КАТАРАКТАТА?

Единствениот начин за лекување на катаракта е хируршко отстранување и имплантирање на вештачка интраокуларна леќа. Интервенцијата трае 20на минути, потполно е безболна, се врши со помош на локална анестезија…

Повеќе

24

Декември 2018

СОВЕТИ ЗАШТИТАТА НА ОКОТО ВО СТУДЕНИТЕ ЗИМСКИ ДЕНОВИ

Окото е орган, прозорец кон светот, кој ни овозможува вид и перцепција за опкружувањето. Толку нежно и чувствително, а истовремено изложено на низа надворешни влијанија, но во својата совршеност окото…

Повеќе

11

Декември 2018

ДЕНИЦА НА МЕЃУНАРОДЕН ТЕХНОЛОШКИ САМИТ

На овој престижен настан, на кој зедоа учество повеќе од 500 офталмолози од 20на држави во светот, повеќе од 30 врвни експерти ги споделија своите знаења за најновите светски достигнувања.

Повеќе

30

Ноември 2018

ТРИБИНА НА ДЕНИЦА ЗА ПОДОБРО ОЧНО ЗДРАВЈЕ

Околу 400.000 граѓани во Македонија се соочуваат со очната болест катаракта или имаат одредена форма на дијабетес, беше истакнато на денешната панел дискусија насловена како „Современа офталмологија за…

Повеќе

24

Октомври 2018

ПОРТРЕТ: Д-Р ВИОЛЕТА БУЧКОВСКА

д-р Виолета Бучковска спаѓа во онаа група докажани и признаени професионалци кои секојдневно ни даваат одличен пример што значи да се биде врвен хирург, но и добар човек. Таа, како еден од најеминентните…

Повеќе

10

Октомври 2018

БЕСПЛАТНИ ОФТАЛМОЛОШКИ ПРЕГЛЕДИ

На 10.10.2017 година, по повод Светскиот ден на видот, во Специјалната очна болница „Деница“, беа организирани бесплатни систематски офталмолошки прегледи за 30 ученици со интелектуална попреченост, односно…

Повеќе

08

Октомври 2018

ДЕСЕТ ВАЖНИ ИНФОРМАЦИИ ЗА КАТАРАКТАТА

Катарактата (старечкото перде) е болест која настанува како резултат на заматувањето на леќата на окото, при што тоа доведува до намалување на видната острина. На тој начин, видот станува заматен и истиот,…

Повеќе

24

Септември 2018

ТЕХНОЛОШКИОТ ВРВ „ALCON CONSTELLATION“ ВО ДЕНИЦА

Деница ги имплементираше највисоките светски технолошки стандарди во очната хирургија кои, заедно со тимот од меѓународно верификувани хирурзи и дијагностичари, претставуваат најголемата гаранција за…

Повеќе

23

Август 2018

ПЕТ ЗНАЦИ ЗА МОЖНИ ПРОБЛЕМИ СО ВИДОТ КАЈ ДЕЦАТА

Повеќе од 80% од материјата што децата ја учат на училиште ја помнат преку визуелизација. Тоа значи дека, доколку детето има проблем со видот, таквата состојба може да има влијание врз неговиот иден развој.…

Повеќе

30

Јули 2018

СЕДУМ ЕДНОСТАВНИ СОВЕТИ ЗА ПОДОБАР ВИД

Посетете го вашиот офталмолог. Секој има потреба од редовен преглед особено што постојат болести кои немаат симптоми во рана фаза. Не ги заборавајте вашите деца, потребна им е истата грижа.

Повеќе